Tarinaa minusta


Tämä tarina alkaa syksyllä 2015. Kävelen kepein askelin pitkin kotikaupunkini Järvenpään kävelykatua. Olo on pirskahtelevan onnellinen. Olen juuri irtisanoutunut pitkäaikaisesta työsuhteestani ja päästänyt unelmani freetoimittajan urasta valloilleen. Olen ylpeä itsestäni – vaikkakin monen mielestä olen tehnyt tyhmästi ottamalla aimo askeleen tyhjän päälle. Itse tiedän tehneeni oikein. Olen niin onnellinen, että on vaikeaa pitää kasvoja peruslukemilla. Tekisi mieli tuulettaa lennokkaasti kuten Usain Bolt!


Olen järvenpääläinen vapaa kirjoittaja ja toimittaja. Erityisesti koen kuitenkin olevani tarinankertoja. Siitä toiminimenikin on saanut alkunsa: rakastan tarinoita ja haluan kirjoittaa ne taivaallisen hyvin. Minulle hyvä teksti ei ole vain todeksi tarkistetut, jonossa luetellut faktat. Minulle tekstissä tärkeää on sen sujuvuus, koukuttavuus, omaleimaisuus, rentous ja tietenkin, tarinallisuus. Tekstin täytyy näyttäytyä lukijalleen sellaisena, että se pysäyttää miettimään, kertaamaan ja ihmettelemään.

Olen työskennellyt viimeiset kymmenen vuotta paikallislehden toimituksessa. Pienessä mutta varsin vauhdikkaassa toimituksessa olen saanut kunnian osallistua monenlaisiin työtehtäviin, idearaakileen suunnittelusta jutun editointiin, valokuvaamiseen ja lehden taittoon saakka. Monipuolisuus on näkynyt myös juttuaiheissa: korkkarit ovat vaihtuneet sujuvasti kumppareihin ja juttuseura yhdessä tuokiossa pääministeristä kevätlaitumille kirmaaviin vasikoihin.


On kuitenkin selvää, että osa juttuaiheista on vuosien saatossa ruvennut tuntumaan enemmän omalta, kuin toiset. Kirjoitan ihmisläheisistä aiheista: perhe-elämään liittyvistä, kuten kasvatuksesta, harrastuksista ja koulutuksesta. Maatilan kasvattina olen omimmillani myös luonnonläheisten, ekologista elämäntapaa käsittelevien aiheiden parissa. Terveys ja hyvinvointijutut sekä ruoka-aiheet ja ilmiöt saavat minut todella innostumaan, samoin kuin myös kotia ja sisustamista käsittelevät aiheet. Henkilöjuttuja ja selviytymistarinoita rakastan kuitenkin yli kaiken. Se, että saa ihmisen kertomaan kipeistäkin aiheista, on aina haastateltavalta melkoinen luottamuksen osoitus. Suhtaudun siihen äärettömällä kunnioituksella.


Välillä on toki pistettävä läppäri kiinni ja annettava tilaa muullekin kuin työlle. Vapaalla selvittelen jatkuvaa kaaosta perheessä, johon kuuluu mieheni lisäksi neljä poikalasta. Seinät jytisevät, kun kaksi teiniä ja kaksi alle kouluikäistä miehenalkua pistävät selvällä ja kiemurtelemattomalla palautteellaan yhden äiti-ihmisen ruotuun. Kun naisenergia miesjoukon keskellä ei enää riitä, sujahdan sukkelasti saappaisiini ja kipaisen lähimetsään rauhoittumaan. Siellä, mäntyjen alla, mieli lepää ja vanhakin nuortuu. Siellä, muiden ihmisten katseilta piilossa, uskallan räjäyttää iloni tästä työstä valloilleen ja tehdä sen, mitä en keskellä kävelykatua tohtinut tehdä: suuntaan kädet sivulle ja katseen kohti taivasta ja tuuletan. Aivan kuten Usain Bolt.


Tämä on minun tarinani.

Koulutus:

  • FM, Turun yliopisto, Suomen kielen laitos
  • Markkinoinnin opintoja, Turun ja Kajaanin AMK

Työkokemus:

  • Taittava toimittaja, Etelä-Suomen Media, 20072015. Etelä-Suomen Median Laatupalkinto, syksy 2015
  • Freelance-toimittaja eri paikallislehdissä (mm. Keski-Uusimaa, Nurmijärven Uutiset, Mäntsälän Uutiset, Vartti) 20062007
  • Freelance-kustannustoimittaja, Kustannusosakeyhtiö Tammi ja Gummerus Kustannus, 20062007
  • Suomen kielen opettaja, DIAK Järvenpää, 2006
  • Freelance-toimittaja, Kaarina-lehti, 20052006

tarina,valokuvaus,reportaasi,ilmiöt,kolumni,selkosuomi,sisustus,kasvatus,koti,hyvinvointi,henkilöjuttu,luomu,editointi,perhe,ekologisuus,terveys